Kom in actie voor

VROUWEN BOUWEN

Over deze campagne

Ook jij kunt een wezenlijk verschil maken in het leven van de kinderen in Kumas. Start een actie of doneer en bouw samen met ons aan de toekomst van kwetsbare kinderen in en rond het SOS kinderdorp Kumasi in Ghana! 

Help mee om Families te versterken in Kumasi, Ghana
Kumasi is de op één na grootste stad van Ghana. Het aantal inwoners ligt rond de 2,1 miljoen mensen. Het aantal straatkinderen in Kumasi stijgt snel, wat betekent dat steeds meer kinderen een groot risico lopen op uitbuiting, mishandeling, armoede, ziektes en andere gevaren die ze dagelijks op de straat tegenkomen. Ook kent Kumasi een groot aantal families die niet (meer) goed voor kun kinderen kunnen zorgen.

Veel families in Kumasi hebben moeite met de zorg van hun kinderen. Omdat ze te weinig inkomsten hebben, maar ook door een gebrek aan vaardigheden en kennis met betrekking tot  opvoeding. In het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen in Kumasi worden kwetsbare families ondersteund in de zorg en bescherming van hun kinderen. Met jouw steun help je te voorkomen dat families uiteenvallen en kinderen er alleen voor komen te staan. Want kinderen horen niet te werken of op straat te zwerven, ze hebben het recht om naar school te gaan. Om kind te kunnen zijn. En recht op bescherming, liefde en aandacht.

Efie kan dankzij het familieversterkende programma naar school
Efie is elf jaar oud en moest tot voor kort heel hard werken om te overleven. Iedere dag was zij op pad om houtskool te sprokkelen voor de verkoop op de markt. Met de hulp van SOS gaat Efie nu naar school. Dankzij jouw steun kunnen kinderen zoals Efie zich ontwikkelen naar een beter leven. Bekijk het hartverwarmende filmpje van Efie, zie de impact van het familieversterkende programma en het verschil dat jij kunt maken voor kinderen zoals Efie.

Elementen van het familie versterkende programma
Per familie kijken we naar hun problemen en wat er nodig is om hen te helpen op het gebied van opvoedvaardigheden en zorg, economische versterking en basisbehoeften en voorzieningen. Bij een familieversterkend programma hoort een persoonlijk en haalbaar ontwikkelplan gericht op begeleiding gedurende meerdere jaren. Hierin nemen families verantwoordelijkheid voor hun eigen ontwikkeling om zo duurzame verandering in hun leven mogelijk te maken.

Hieronder staan de belangrijkste elementen van het programma beschreven:

1.  Het versterken van kwetsbare families op gebied van voeding d.m.v. voedselzekerheidsprogramma
2.  Voorlichting op het gebied van kinderrechten, opvoeding en seksuele voorlichting
3.  Aanbieden van onderwijs, medische zorg, verbetering van hygiëne en psychosociale ondersteuning
4.  Het ondersteunen van ouders/verzorgers om economisch onafhankelijk te worden door het bieden van business trainingen, microkredieten, vakopleidingen en opleidingsplaatsen

Geef een kind zonder familie een veilig thuis in het kinderdorp in Kumasi 
Kinderen die geen familie meer hebben en die er alleen voor staan of  kinderen die in een onveilige situatie opgroeien, krijgen een nieuw thuis binnen een (SOS) familie. Ze kunnen naar school en krijgen de mogelijkheid relevante, praktische kennis en ervaring op te doen en te werken aan persoonlijke vaardigheden, zodat ze een betere kans hebben op een baan. Op deze manier kunnen zij zich ontwikkelen tot kansrijke volwassenen die voor zichzelf en de mensen om hen heen kunnen zorgen. Want wat een kind leert, geeft het door.

Het kinderdorp in Kumasi bestaat uit 12 familiehuizen waar op dit moment 113 kinderen wonen onder de liefdevolle vleugels van hun SOS-moeder. Hier gaan ze naar school en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben.

“Als SOS moeder vind ik het heel belangrijk om goed samen te werken met de andere moeders en om de zorg voor de kinderen als belangrijkste prioriteit te zien. Dit is niet altijd eenvoudig, maar ik geloof dat met liefde en geduld alles mogelijk is.” - SOS Moeder Ohene Shine uit het kinderdorp Kumasi 

In en rond het dorp zijn verder: een jongerenhuis, een kleuterschool voor 70 kinderen, een basisschool voor 210 kinderen en een medisch centrum waar jaarlijks zo’n 12000 mensen worden behandeld die zich dit anders niet kunnen veroorloven.

Terug naar de roots van Vrouwen Bouwen
Het kinderdorp in Kumasi was het eerste kinderdorp waar Vrouwen Bouwen een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. 10 jaar geleden startte Tineke de Groot ‘Vrouwen Bouwen’ en zette zij zich met de andere founders en hun netwerk actief in om geld op te halen voor de bouw van een nieuw kinderdorp in Kumasi. Met groot succes. Het dorp werd in 2010 geopend.

Help jij ook mee? 
Vrouwen Bouwen helpt graag mee om kwetsbare families in hun kracht te zetten en om te voorkomen dat kinderen er alleen voor komen te staan. Help jij ook mee? Start een actie of doneer!